Noul Scirocco R – de pe circuit, pe şosea.

21 mai 2009 de Bogdan Grigorescu

Ce spun ei?

Momentul şi locaţia au fost perfect alese: cursa de 24 de ore de la Nurburgring. Aici, Vw va prezenta în premieră absolută Scirocco R. O maşină sport fără compromisuri şi un circuit care necesită un stil complex de pilotaj îşi vor da întâlnire în acest weekend.

La un an de la lansarea pe piaţă a celei de-a 3-a generaţii Scirocco, Vw ridică şacheta prin prezentarea celei mai puternice versiuni din gamă. Motorul de 2 litri supraalimentat dezvoltă în varinata “R” 265cp şi 350Nm. Dinamica noii variante este uimitoare, fiind accentuată de noul diferenţial faţă blocabil (XDS). Designul a pornit de la varianta de competiţii GT24, de la care a împrumutat prizele supradimensionate de aer (folosite pentru admisie, răcirea radiatoarelor şi a frânelor), blocurile optice bixenon şi spoilerul spate, cu difuzor încorporat. Eşapamentul dublu cu ieşiri din inox adaugă un aer rasat modelului. Imaginea este completată de un eleron cu rol funcţional. Linia este întregită de noile jante “Talladega” pe 18”, desenate special pentru “R”.

Caracteristicile sportive şi de fiabilitate vor fi demonstrate în timpul cursei de 24 ore, la startul căreia se vor alinia 5 exemplare Scirocco R. Dintre piloţi îi amintim pe Carlos Sainz (campion WRC) şi Giniel de Villiers (câştigătorul din acest an al raliului Dakar).

Ce spunem noi?

După ce că era rău, i-au mai dat şi steroizi. Era totuşi normal să se întâmple aşa, din moment ce puterea dezvoltată de unica variantă Scirocco era aceeaşi cu a GTI-ului de la Golf. Nu că GTI-ul ar avea ceva. Însă ca un sportiv de clasă ce se doreşte, singurul coupe adevărat din gama Vw trebuia să se distingă prin putere. Şi acum o face.