Rânca

18 decembrie 2009 de Bogdan Grigorescu

Coordonatele principale:
– distanţă Bucureşti-Rânca: 272 km;
– Altitudine Rânca: 1650m;


Harta mare


Harta mare

Drumul

Traseul până la Rânca îmbină porţiunile de dificultate extrem de redusă cu cele dificile şi foarte dificile, în special iarna. Autostrada Bucureşti-Piteşti (A1), lungă de cca 110 km este cea mai simplă porţiune de drum. Cap-compas 120 km/h şi în mai puţin de o oră eşti în Piteşti. Ajuns aici poţi vizita Muzeul Judeţean Argeş şi Parcul Tineretului, recent reamenajat.

Mai departe, ruta devine mai dificilă. Din două benzi pe sens, drumul ajunge să aibă numai una. Satele abundă şi trebuie luat in calcul şi faptul că aceasta este o rută preferată de şoferii de tir-uri. Reversul medaliei îl constituie peisajele superbe şi diferenţele de nivel date, mai ales, de Dealu Negru. Ruta este clar una ce va plăcea în special vitezomanilor şi celor cu maşini mai puternice, pentru că abundă în locuri unde se poate depăşi „în scurt”. Nici cei mai potoliţi nu au motive să se sperie: în special la deal, există două benzi/ sens, deci loc suficient pentru a depăşi camioanele lente. Odată ajunşi la Popasul Dealu Negru, puteţi opri pentru o porţie de mici şi cârnaţi cu muştar, însă nu vă recomand. De fiecare dată când am oprit, fie cârnaţii şi micii au fost insuficienţi prăjiţi, fie nota de plată a fost încărcată, fie ambele, situaţie în care am jurat că nu voi mai călca pe acolo. Traseul continuă în acelaşi stil până în Vâlcea, însă nu pot să nu vă recomand să aveţi grijă la radarele fixe, care încep de la Popasul Topolog şi se termină … de fapt nu se termină. Mai nou au fost scoase din uz, însă înlocuite cu cele mobile. Dacă decideţi să intraţi prin Râmnicu-Vâlcea (deşi drumul cel mai scurt ocoleşte oraşul), veţi putea vizita Muzeul Judeţean Vâlcea, precum şi mânăstirile olteneşti (dacă te abaţi puţin de la traseu).

Din Râmnicu Vâlcea până în Horezu, drumul alternează sate şi peisaje mirifice. Ar fi păcat să treceţi prin Horezu fără să zăboviţi măcar 20 de minute la lucrările meşterilor lucrători în lut, să le admiraţi şi poate să le cumpăraţi. Fie că am testat maşini sau am fost în vacanţă, noi am oprit şi am rămas fascinaţi de lucrări decorative simple sau complexe, însă mai mereu autentice şi de bun-gust. Pentru mai multe detalii, accesaţi horezuonline.ro.

Rânca este aproape. Până la Novaci, acelaşi drum naţional pe care nu te plictiseşti în ciuda şoselei ca-n palmă.
Abia de la Novaci începe distracţia . Drumul între Novaci şi Rânca (20 km) nu este strălucit (gropi pe anumite porţiuni), însă este foarte virajat şi are peisaje splendide, indiferent de anotimp. Din octombrie până în aprilie este necesar să aveţi lanţuri antiderapante: la Rânca iarna este lungă şi crâncenă. Am prins în februarie zăpadă de 2 m şi numai lanţurile au făcut posibilă continuarea drumului.

Cazare

Oportunităţi de cazare sunt multiple şi la preţuri decente. Tot ceea ce trebuie să luaţi în considerare sunt rezervările făcute din timp în sezon. Condiţiile de cazare sunt pentru toate gusturile şi buzunarele, de la cabane cu camere cu mai mute locuri la locaţii de lux, însă de cele mai multe ori veţi găsi camere complet utilate, cu baie proprie. Preţurile variază în funcţie de condiţii, aşezare şi sezon, de la 85 lei la 200 lei/cameră.
Rânca este în esenţă o staţiune tipic montană, cu peisaje de vis. Pentru a afla mai multe detalii despre staţiune, accesaţi pagina rancaonline.com.

Obiective şi locuri de vizitat în zonă:

Peştera Muierilor

Peştera Polovragi

Cheile Olteţuilui