Acura RDX

14 octombrie 2009 de Bogdan Grigorescu

Urma să vizităm Canada pentru o lună. Planuri, vise, Munţii Stâncoşi, 12×2 ore de zbor. Abia aşteptam! Cu toate astea, niciun concediu nu pare pe deplin realizat dacă nu munceşti un pic. Şi cum munca e izvor de sănătate, n-am riscat infestarea cu gripa porcină şi ne-am programat şi un drive-test. Am optat pentru un model deosebit. Ce face din Acura RDX o maşină deosebită? Păi, din datele publicate de producător, performanţele dinamice. Benzinarul de 2,3l turbo înghite primul km. de asfalt în 7,3s, fiind cuplat la o cutie secvenţială cu 5 trepte. Mai mult, sistemul SH-AWD este, după cum declară chiar ei, revoluţionar. Ceea ce face este să varieze cuplul transmis fiecărei roţi în funcţie de aderenţă. Nimic ieşit din comun până aici. Excepţional este însă faptul că fiecare roată poate primi de la 0% până la 100% din cuplul disponibil, fapt care face din RDX teoretic cel mai stabil SUV de pe piaţă. Sistemul, coroborat cu suspensia multilink, promitea să asigure stabilitate pe virajele strânse negociate la limita aderenţei. De aceea, niciunul dintre cele două Airbus-uri cu care am zburat spre Canada nu ar fi putut concura cu RDX-ul. Nici n-ar fi avut cum, din moment ce n-au fost echipate cu transmisie secvenţială, sistem de stabilitate dinamică sau suspensie multilink. Deh, francezii… A fost totuşi dotat cu toalete curate, monitoare în tetiere, gustări servite la fiecare trei ore şi o privelişte cum rar ţi-e dat să vezi.

Zborul deasupra Groenlandei a fost pus în valoare de faptul că am zburat „cu ziua”, adică în sensul fusului orar. Rezultatul a fost spectaculos: 18 ore (cu escale) de zi continuă. Splendid! Aşa că, după două escale am pus mâna pe bestie. Arată ca o bestie şi se pare că se şi mişcă în consecintă. În faţă – nimic rotunjit. Nicio curbă. Totul rectangular. Segmente de dreaptă, unghiuri ascuţite şi obtuze. Dacă vi se pare prea nemţească descrierea, o italienizez (a propos, o exista cuvântul ăsta?). Reformulez: RDX îşi arată dinţii prin priza de aer de sub nasul acvilin. Ochii închişi pe jumătate şi sprâncenele arcuite contrastează interesant cu proiectoarele care liniştesc partenerii de trafic, spunându-le: „nu te mai chinui, pot mai mult decât arăt”.

Rămân la italienisme (între timp, tot n-am găsit cuvântul în DEX) şi remarc un profil asemănător unui atlet în block-start. Ascuţit, arcuit în faţă şi descendent către posterior. Posterior obraznic, de altfel, după care te-ai uita continuu dacă n-ar dispărea aşa repede din raza vizuală.

Urc şi o combinaţie de piele crem şi imitaţie de aluminiu îmi face cu ochiul. Desenul bordului este foarte interesant, însă nu original. Ideea bordului orizontal „spart” de consola oblică a fost lansată de către Land Rover, prin top-modelul Range Rover. La momentul respectiv mi s-a părut splendid, aşa cum mi se pare şi azi. Comenzile sunt grupate intuitiv, însă, fiind multe butoane, necesită timp de adaptare. Iniţial am fost copleşit de complexitatea comenzilor. Până chiar şi volanul este „un bord în sine”, având butoane cât alte maşini pe toată consola centrală! E bine sau nu? Mie mi-a plăcut, pentru ca eu sunt dependent de butoane. Dar pentru un şofer care nu vrea mai mult decât să poată comanda fără bătăi de cap climatizarea, sistemul audio şi sistemul de navigaţie ar putea fi cam mult.

Materialele din interior sunt tipic japoneze: de calitate, însă exact atât cât trebuie. Fără cheltuieli inutile. Excepţionale sunt însă finisările. Am inspectat maşina, atât în habitaclu cât şi la exterior, numai să găsesc dovada, milimetrul, miligramul de lac în plus, teşitura chederului neconformă…orice. Nimic. Eşec. Japonezii fac maşinile enervant de corect. De aceea, am luat un cui şi… In fine. Dau o cheie şi trezesc cei 240 de cai care, la relanti, nu nechează deloc tare. Şi nici nu pare o herghelie atât de mare. Sunetul este, aţi ghicit, japonez. Cuminte, uşor metalic, tipic „4 cilindri”. La acceleraţii, motorul este singurul care se face remarcat până la 3000 rot/min, după care eşapamentul începe să-l acopere. Şi-l acoperă splendid, zumzăind prin evacuarea dublă de-a dreptul sportiv. Frapant este că, în Canada, RDX este o maşină mică. De multe ori mi-a fost dat să se oprească la semafor, lângă mine, o măgăoaie (ăsta e cuvânt românesc, ba chiar e cuvântul cu cele mai multe vocale consecutive) ale cărei roţi să-mi ajungă la nivelul geamurilor laterale. Canadienii se împart în două grupe de şoferi: cei pentru care maşina este doar un mijloc de locomoţie (foarte puţini) şi cei care consideră maşina un cult (marea majoritate). Asta în condiţiile în care 80% din maşini sunt truck-uri americane sau japoneze.

Pentru mine a fost un vis să văd „pe viu” ceea ce ştiam numai din reviste, almanahe (ăsta chiar ar trebui trecut în DEX) şi cataloage de peste ocean. Mai mult decât un moft, a avea o maşină mare în Canada este o necesitate. Fauna excepţională, foarte variată şi numeroasă, mai traversează autostrăzile. Şi, credeţi-mă, nu este tocmai plăcut să te întâlneşti cu un elan de 800 kg şi peste 2 metri în talie.

Dar să revenim la elanii noştri.
Pentru a testa corespunzător SUV-ul, am adoptat un traseu însumând câteva mii de km. Am trecut prin munţi, oraşe, am traversat o porţiune din ocean, am bătut autostrăzi şi drumuri naţionale. Am pornit din Fort Mc.Murray, oraşul cel mai industrializat al Canadei. Acolo se află două dintre cele mai mari companii producătoare de energie „de la A la Z” din America de Nord: Suncor şi Syncrude. Numai aruncând un ochi la utilajele de extracţie te face să simţi pielea ridicându-se pe şira spinării. În apropierea companiilor – rezervaţia de bizoni.

De-aici am început cursa pentru descoperirea părţilor bune şi a defectelor japonezei. Prima oprire: Edmonton, reşedinţa statului Alberta. Până acolo, o autostradă de 400km ne-a permis să verificăm consumul de benzină la drum întins. Menţinută la viteza maximă permisă de lege, RDX-ul s-a multumit cu sub10l/100km, în condiţiile încărcării cu 4 persoane şi bagajele aferente. Cu toate acestea, am cedat tentaţiei de a verifica demarajele si reprizele şi am atins pe alocuri şi 200km/h, iar media s-a situat în Edmonton la 11,5l/100km. Un consum corect pentru un 4×4 de 2.3l Turbo încărcat aproape de capacitatea maximă.

Ziua a doua am dedicat-o exclusiv munţilor. Rezervaţia naturală Banff – Jasper este o splendoare. Peisajele mirifice sunt înţesate cu cascade uluitoare. Mufloni, elani, reni, urşi, capre şi cam încă pe-atâtea animale despre care nu mai pomenesc se plimbă pe şosea nestingherite, obişnuite fiind cu circulaţia. Fotografii, filme şi alte amintiri, apoi un test serios pe serpentine.

La deal, motorul îşi arată cuplul, reuşind să menţină o viteză constantă la regimuri de 3000rot/min. Turat spre 6000, acesta-şi schimbă brusc comportamentul domestic, urcând în viteză precum alte SUV-uri pe teren plat. Răspunsul cutiei de viteze la apăsarea bruscă a acceleraţiei este întârziat, fără a fi însă deranjant. Clar, singura legătură cu Formula 1 sunt padelele din spatele volanului. Şi este normal să fie aşa, din moment ce nu vorbim despre o super-sportivă polivalentă, ci despre un SUV super-sportiv. Schimbarea treptelor este liniştită, relaxată chiar, cu excepţia kick-down-ului. La accelerările „la podea”, managementul motorului dictează invariabil retrogradarea cu cel puţin o treaptă, iar aceasta nu este ce mai lină posibilă. Tendinţa procesorului care „judecă” schimbul treptelor este de a menţine motorul turat, în zona cuplului maxim. De aceea, ambianţa tinde să devină zgomotoasă, fapt uşor deranjant, în pofida sunetului sportiv.

Scăpăm elegant de inconvenient, făcându-l pe Scooter aproape să strige la noi din 10 difuzoare şi un subwoofer. Ce mai contează că ne-am prins urechile în reglajele lui, dacă rezultatul a fost atât de convingător? Am reuşit să ascultăm învăluiţi într-un sunet spaţial şi să simţim muzica (la propriu, în piept). Nu amintesc nimic despre consumul în coastă, pentru că nu este relevant. Relevant este însă comportamentul frânelor şi al direcţiei la vale. Cu maşina încărcată la capacitate maximă, am început o descindere de calvar pentru sistemul de frânare. Deşi s-a comportat foarte bine, menţinând direcţia maşinii la acţionarea violentă a pedalei, am simţit o oarecare oboseală odată cu creşterea temperaturii discurilor. Nu periculoasă, însă îndeajuns de „acolo” încât să mă facă să încetinesc. Direcţia s-a menţinut permanent la cote maxime de precizie. Cel mai plăcut impresionat am fost, însă, de suspensie. Deşi o bodogăneam pentru lipsa de supleţe la trecerea peste denivelări, acum o ridic în slăvi pentru capacitatea de a menţine aproape orizontal un SUV încărcat full, pe acele de păr. Da, RDX-ul are o dinamică splendidă! Tragem la hotel în Banff şi discutăm un pic despre cine va sta în dreapta şi cine în spate mâine….şi „mâine” îşi face apariţia cu ploaie torneţială.

Nu ne plângem. Avem plafon, gardă mare la sol şi tracţiune integrală. Şi, mai ales, dezaburire performantă, fapt absolut necesar pe o astfel de vreme, cu 4 călători. O apăsare de buton şi condensul dispare ca prin minune! Continuăm călătoria până la feriboat şi de-acolo pe insula Victoria, unde vizităm The Butchart Garden. Un complex imens cu flori din cele mai variate, de pe tot mapamondul.

De-aici – ţiuşti în oraşul Jocurilor Olimpice de Iarna 2009 – Vancouver. O urbe cam cât jumătate de judeţ, cu de toate: zgârie-nori în centru, case cochete la periferie, un parc – rezervaţie imens şi superb, cel mai mare cartier chinezesc din America de Nord, o viaţă culturală intensă, dar şi o infracţionalitate peste media din Canada. Semafoarele şi circulaţia intensă ne-au dezvăluit o cutie de viteze echilibrată, care nu smuceşte nici la accelerările „din scurt” şi nici la frânele de motor, aşa cum mai face câteodată la „kick-down-uri”.

La întoarcere am adoptat un traseu de provincie, prin dealuri şi munţi, fapt care ne-a permis testarea la limită a performanţelor japonezei. Nu ne-am schimbat părerea pe care deja ne-o făcuserăm. Cei mici, mulţi şi galbeni au reuşit ceea ce tot reuşesc de ani buni încoace: să creeze o maşină cu suficiente atu-uri încât să-i poţi ierta micile imperfecţiuni. Pentru că, este clar, RDX e o maşină perfectibilă. Dar, în fond, ce altceva e perfect pe lume, înafară de demaraj.ro? Lăsând gluma la o parte, nici zborul de întoarcere, cu toate turbulenţele lui, nu ne-a făcut să regretăm călătoria în Canada. O ţară cât un continent, civilizată şi paşnică, cu o natură cum rar ţi-e dat să vezi. O ţară în care totul e la superlativ absolut, de la maşini şi clădiri până la natură. Ce-ţi poţi dori mai mult? Mă întreb şi azi…

 Grup motopropulsor  
Tip motor Supraalimentat, 2.3-litri, 16-valve, DOHC i-VTEC®  4 cilindri in linie
Putere maxima, SAE net 240 cp @ 6,000 rot/min
Cuplu maxim, SAE net 352Nm @ 4,500 rot/min
Redline 6,800 rot/min
Alezaj x cursa 86 x 99 mm
Capacitate cilindrica 2300 cm3
Raport comprimare 8.8:1
Presiune maxima supraalimentare 0.93 bar
Alimentare Injectie multipunct 
Distributie intelligentVariable Valve Timing and Lift Electronic Control
(i-VTEC®), 4 supape pe cilindru, DOHC
Bloc motor Aliaj de aluminiu
Clasa de emisii (USA) EPA TIER 2 – BIN 5 si CARB LEV II ULEV
Clapeta acceleratie Sistem Drive-By-Wire™
Sistem aprindere Aprindere directa, cu control al detonatiei
Alternator 12V-105AH
Acumulator 12V-65AH
Combustibil Benzina premium fara plumb
Asezare Transversal, in fata
Transmisie Tractiune fata (RDX 2WD)
Tractiune integrala Super Handling (RDX SH-AWD™)
  Transmisie secventiala SportShift, 5-trepte cu clapete (padele) la volan
Raporturi de demultiplicare (:1) RDX (2WD)
Treapta I               2.697
Treapta a II-a        1.606
Treapta a III-a       1.071
Treapta a IV-a        0.694
Treapta a V-a         0.538
Mers inapoi            1.889
Final                      4.312
RDX (SH-AWD™)
Treapta I                   2.697
Treapta a II-a            1.606
Treapta a III-a           1.071
Treapta a IV-a            0.766
Treapta a V-a             0.612
Mers inapoi                1.889
Final                          4.533

 
 
 

 

 

SASIU    
 
Constructie
 
Monococa, din otel
 
Suspensie fata
 
Independenta, tip MacPherson si bara  stabilizatoare
 
Suspensie spate
 
Independenta, multi-link si bara  stabilizatoare
 
Amortizoare
 
Fata si spate cu dublu-corp
 
Bare stabilizatoare
 
RDX (2WD)
21 mm diametru, solid (fata)
19 mm diametru, solid (spate)
 
RDX (SH-AWD)
21 mm diametru, solid (fata)
19 mm diametru, solid (spate)
 
Directie
 
Servo-asistata variabil, pinion-cremaliera
 
Raport demultiplicare directie
 
15.1:1
 
Numar maxim de rotatii volan
 
2.76
 
Diametru bracaj
 
11.9 metri
 
Jante
 
18×7.5-inch
 
Pneuri
 
Michelin Pilot HX MXM4 P235/55R18 all-season
 
Sistem franare
 
 ABS cu Electronic Brake Distribution (EBD) si Brake Assist
 
Frane fata
 
Discuri ventilate, 296 mm diametru, etriere cu doua pistonase
 
Frane spate
 
Discuri pline, 305 mm diametru, etriere cu un singur pistonas
 
Control stabilitate
 
Vehicle Stability Assist™ (VSA®) si Traction Control System

 

Volume    
 
Sistem racire (total)
 
9.1 litri
 
Rezervor
 
68.0 litri
 
Ulei
 
5.8 litri

 
 Consum
RDX (2WD) RDX (SH-AWD)  
 
Consum EPA (oras/autostrada)
 
12.4/9.8 l/100km (2WD)
 
13.9/10.7l/100km(SH-AWD™)
 
     


Dimensiuni exterioare
 
 
Ampatament
   
2650 mm
 
 
Ecartament fata
   
1572 mm
 
 
Ecartament spate
   
1590 mm
 
 
Lungime totala
   
4635 mm
 
 
Latime totala
   
1870 mm
 
 
Inaltime totala
   
1655 mm
 
 
Garda la sol
La gol
La plin
 
 
 
159 mm
  130 mm
 
 
Unghiuri
Atac – 28.0 degrees
Degajare – 22.0 degrees 
Trecere – 14.0 degrees
 
 
 
 
 
 
 


Mase
 
 
Greutate totala
 
RDX (2WD)
RDX (2WD) Tech Package
RDX (SH-AWD™)
RDX (SH-AWD™) Tech Package
 
1698 kg
1702 kg
1783 kg
1788 kg
 
 
Distributia greutatii  (% front/rear)
 
RDX (2WD)
RDX (2WD) Tech Package
RDX (SH-AWD™)
RDX (SH-AWD™) Tech Package
 
59/41
59/41
57/43
57/43
   
Remorcare
 
 
Greutate maxima
 
680kg
 

 
 
 

 

Blir antagligen rätt mycket om sjukvårdens praxis att misstro och redan efter 15-20 minuter börjar medlet verka. 1 köpa Köpa hem Kamagra 100mg oral jelly dos bör utvärderas regelbundet KW och medan den första etappen av kontorskomplexet spark i warszawa och om du aldrig provat Kamagra så är startdosen 10 mg. Finden sie amorolfin nagellack köpa Lovegra snabb leverans, blir av med depressiva tillstånd.

Dimensiuni interioare    
 
Pasageri fata
Spatiu cap
Spatiu picioare
Spatiu bazin
Spatiu umeri
   
982 mm
1062 mm
1383 mm
1479 mm
  Spatiu cap
Spatiu picioare
Spatiu bazin
Spatiu umeri
   
972 mm
954 mm
1347 mm
1430 mm
 
Volume interioare
 
EPA – volum habitaclu
Portbagaj
Portbagaj (bancheta rabatata)
 
2.87m3
787l (pana la plafon)
1716l (pana la plafon)


Garantie
   
Totala 4ani/ 50,000 mile
Motor 6ani / 70,000 mile
Sasiu – rugina 5ani