GM si Chrysler vor imprumut

18 februarie 2009 de Bogdan Grigorescu

Ce spun ei?

General Motors şi Chrysler cer Guvernului Statelor Unite suplimentarea împrumutului cu 14 miliarde USD. Situaţia dificilă în care se afla cei doi coloşi americani este cauzată de scăderea drastică a vânzărilor de automobile noi, pe fondul problemelor financiare mondiale.

Guvernul a condiţionat această suplimentare a împrumutului, cerându-le producătorilor să-şi reducă drastic cheltuielile. De aceea, GM a anunţat disponibilizarea în viitor a 47.000 angajaţi la nivel mondial, în timp ce Chrysler îşi va reduce personalul cu 3.000 de muncitori.

Ce spunem noi?

Efectele crizei mondiale se resimt peste tot, cu atât mai mult în ramurile foarte dezvoltate ale industriei. Americanul are o vorbă: „what goes up, must come down” (ceea ce urcă, trebuie să şi coboare)… Să nu uităm ca nu mai departe de acum un an, peste tot se raportau vânzări-record de automobile. Cât ar fi putut dura acest boom? Din păcate, tocmai am aflat. Sigur, situaţia este una temporară. Într-un final (pe care analiştii îl aproximează ca fiind peste cca un an), totul va reveni la normal. Cert este că după ce va trece această problemă, fiecare dintre producătorii auto va trebui să ştie să-şi dozeze profiturile de aşa natură încât să nu mai fie nevoiţi să depindă de împrumuturi în eventualitatea unei scăderi a profitului. Tare mă întristează să transmit astfel de ştiri, dar trebuie să privim înainte…pentru că vorba americanului trebuie să aibă şi un revers.


Voi ce spuneţi?