GM vinde SAAB lui Koenigsegg

19 august 2009 de Bogdan Grigorescu

Ce spun ei?

•   Tranzacţia este aşteptată a se încheia până la finalul anului şi va asigura viitorul Saab
•   Încheierea tranzacţiei presupune şi acorduri de finanţare şi alte acorduri
•   Saab Automobile planifică ieşirea din reorganizare în curând

Zurich. General Motors Co a confirmat astăzi încheierea cu Koenigsegg Group AB a unui acord de achiziţie a acţiunilor Saab pentru vanzarea a 100% din acţiunile Saab Automobile AB. Tranzacţia este aşteptată a se încheia în lunile următoare şi va asigura viitorul mărcii Saab. Saab Automobile planifică ieşirea din procesul de reorganizare în viitorul apropiat.

Tranzacţia de achiziţie este subiectul obţinerii unor acorduri. Printre aceastea se aşteaptă obţinerea angajamentului guvernului suedez în vederea susţinerii şi garantării unor finanţări cât şi asistenţă temporară din partea GM, până Saab devine independent. Saab este pe punctul de a lansa câteva noi modele, dezvoltate împreună cu General Motors, fiind deja în etapele finale de lansare sau dezvoltare ale acestora.

Ca parte a tranzacţiei, GM şi Saab vor continua să schimbe tehnologii şi servicii pe o perioadă definită de timp.Acest proces va fi controlat prin licenţe şi acorduri de service.

„Acest contract este un pas major pe drumul către încheierea unei potenţiale tranzacţii”, spune Carl-Peter Forster Preşedinte al GM Europa. „Saab, cu designul unic, cu tehnologiile din domeniul securităţii pasagerilor şi al motoarelor cât şi cu excelenta imagine de brand, combinată cu mixul de inovaţie şi spirit antreprenorial al grupului Koenigsegg, creează premizele unui mare succes în viitor. Vom continua munca cu toate părţile implicate pentru a defini detaliile finale şi a asigura o încheiere rapidă a tranzacţiei, care este aşteptată a avea loc în următoarele luni. Încheierea tranzacţiei este condiţionată şi de obţinerea fondurilor promise de Banca Europeană de Investiţii (BEI), garantate de guvernul suedez” a mai adăugat Forster.

„Am încheiat o altă etapă importantă în valorificarea potenţialului Saab”, a spus Christian von Koenigsegg, CEO al Koenigsegg Group. „Planul nostru este de a transforma Saab într-o companie vibrantă şi de sine stătătoare, de a o face „sustenabilă” prin profitabilitate. Vom reînvia moştenirea sensibilităţii ecologice, a securităţii şi siguranţei, a designului inovator şi plăcerii de a conduce Saab!”

Jan Åke Jonssson, Directorul Executiv al Saab a adaugat: „ Este o veste extraordinară pentru toţi cei conectaţi la Saab, de pe întregul glob. Este un pas major în securizarea locurilor de muncă şi al viitorului nostru ca producător auto suedez. Pe termen scurt, ne ajută să continuăm cu noi modele interesante, începând deja cu 9-3X.”

Ce spunem noi?

Iată! În sfârşit, Saab are marea oportunitate de a (re)deveni compania inovatoare pe care o doream! Fără componente „împrumutate” de la alte modele GM, fără platforme tehnice comune cu ale altor modele mai ieftine ale gigantului american. Promisiunile făcute de conducerea Koenigsegg Group, de evoluţie către originalitate şi performanţe de top ne fac încrezători în viitor.

Voi ce spuneţi?