Subaru Hybrid Tourer

16 octombrie 2009 de Bogdan Grigorescu

Ce spun ei?

Conceptul este prezentat la cea de-a 41-a ediţie a Tokyo Motor Show. Oficialii japonezi au declarat că noul concept reprezintă „o etalare a design-ului şi tehnologiei de care dispune Subaru. Conceptul demonstrează o abordare inovatoare a ideii de economie de combustibil, lux, performanţe dinamice şi siguranţă”.

Subaru promite un spaţiu interior impresionant şi un acces facil, datorită portierelor în stilul aripilor de fluture (gullwing-style doors). La motorul pe benzină sunt cuplate două propulsoare electrice, aflate în spate acestuia. Benzinarul este un boxer de 2 litri turbo, alimentat prin injecţie directă. Puterea este transmisă, în mod normal, punţii faţă, prin intermediul unei cutii de viteze cu variaţie continuă.

Agregatele electrice sunt alimentate de baterii Li-ion. Conceptul de funcţionare este unic: în condiţii normale, motorul termic asigură puterea necesară deplasării. Totuşi, când necesarul de putere creşte, un motor electric de 10kW intră în ajutorul benzinarului. Mai mulţi cai? Al doilea motor electric, de 20kW antrenează puntea spate, pentru performanţe dinamice excepţionale.

Puterea transmisă punţii spate de către acest propulsor nu necesită prezenţa unui arbore cardanic, de aceea podeaua este complet plată. Pornirile din repaus se bazează exclusiv pe energie electrică. Trasmisia este integrală, de tipul Symmetrical All Wheel Drive, similară super-modelului Impreza STI.

Ce spunem noi?

Aceeaşi idee (motor hibrid), însă un concept nou de funcţionare. Subaru se alătură grupului de producători care cercetează „verde”. Ceea ce iubesc la Subaru este că verde nu înseamnă lent. Verde înseamnă rapid, uşor de controlat, foarte manevrabil, spaţios, stilat. La Salonul de la Tokyo, verde înseamnă Subaru.

Voi ce spuneţi?