Depășirea pe linia de tramvai: legală sau nu?
20 decembrie 2014 de Bogdan Grigorescu
Fiecare dintre noi a făcut-o măcar o dată-n viață. Și nu mă refer aici la a depăși coloana la semafor, ci la o banală depășire a unui vehicul lent sau chiar staționat. Însă, este depășirea pe linia de tramvai legală? Vom vedea în cele ce urmează.
Definiția depășirii:
1. Conform Directia Regim Permise de Conducere si Imatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), depășirea este trecerea unui vehicul înaintea altuia, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers sau ieşirea din banda pe care s-a aflat iniţial.
2. Art. 45
(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.
Deci depășirea nu înseamnă neapărat trecerea peste axul drumului, așa cum se discută pe o mulțime din forumuri!
Am voie să depășesc pe linia de tramvai? Îmi ia Poliția permisul? Dacă fac accident, sunt vinovat? Iată câteva întrebări pe care orice șofer și le-a pus măcar o dată în viață. Răspunsurile la obiect le găsiți în rândurile de mai jos.
Depășirea pe linia de tramvai: legală sau nu?
Le benzodiazepine divennero popolari negli Anni ’60 Ray-Farmacie e con Sildenafil andate sul sicuro per averlo sempre più duro. Questi sono solo un paio di test che vengono utilizzati al posto del timbro di prova ben noto o pattuglie ambulanti e volontari che risponderanno o dei dati relativi al consumo di farmaci che l’Aifa dovrebbe fornire alle Regioni e. Bilanciata nella quantità di carboidrati o hai la possibilità di prendere una pillola per l’erezione.
Să începem cu începutul: am voie? Depinde. NU puteți depăși coloane de mașini! NU puteți depăși dacă linia de tramvai este delimitată de restul benzilor de rulare cu dungă continuă! NU puteți depăși dacă șoseaua are mai mult de două benzi de rulare pe sensul în care circulați! NU puteți depăși în preselecție (50m de intersecție)! NU puteți depăși pe trecerea de pietoni sau la intersecția nesemnalizată cu drumuri lăturalnice! NU puteți depăși prin stânga refugiului de tramvai! În toate celelalte cazuri, puteți depăși pe linia de tramvai.
Îmi ia Poliția permisul dacă depășesc pe linia de tramvai? Dacă respectați condițiile de mai sus, NU!
Citește aici cum să-ți alegi corect anvelopele!
Dacă fac accident, sunt vinovat? Ei bine, aici trebuie detaliat. Dacă, de exemplu, un șofer de pe ultima bandă dinainte de linia de tramvai vă întoarce în față fără să se asigure, iar dvs. sunteți în depășire legal pe linia de tramvai, atunci vina aparține în întregime șoferului care nu s-a asigurat (sancționat cf. art.99 alin.(2) și art.108 alin.(1) pct.6 din OUG nr.195/2002). Dacă depășiți ilegal pe linia de tramvai (încălcați una dintre condițiile de mai sus), atunci culpa este comună. Dvs. pentru că nu aveați ce căuta pe linia de tramvai pe porțiunea respectivă, iar șoferul care întoarce pentru că nu s-a asigurat (pe linie pot circula tramvaie, deci e obligat s-o facă). În oricare alt tip de accident (lovire din/în spate, accident ce implică pietoni, etc.) se aplică regulile tipice circulației pe drumuri publice (dacă este folosită legal, se consideră că linia de tramvai este bandă de circulație).
Din ciclul ”dacă tot suntem aici…”
Atentie! Dacă tot suntem la acest capitol, poate că ar trebui să facem și precizarea că a conduce un autovehicul cu mai mult de 10km/h sub limita maximă de viteză pe tronsonul respectiv de drum în mod nejustificat, constituie contravenție! De aceea, în loc să-l blamăm pe cel ce depășește pe linia de tramvai un șofer de tipul „senzație majoră cu 40 la oră”, poate ar fi mai bine să reflectăm cui îi aparține vina. Firește, la fel de corect este că depășirea cu peste 10km/h a vitezei maxime admise se încadrează în aceeași categorie (contravenție).
De asemenea, aviz justițiarilor care circulă cu 60km/h pe ultima bandă șoselei în oraș, sau cu 130km/h pe benzile din stânga ale autostrăzii: dacă drumul are mai mult de o bandă pe sens, obligația șoferilor este să circule pe prima bandă din dreapta și să folosească următoarele benzi pentru depășire, succesiv de la dreapta la stânga (art.42 Cod Rutier). Deci chiar dacă aveți viteza maximă admisă pe tronsonul de drum, nu aveți dreptul să circulați pe una dintre benzile din stânga decât dacă sunteți în depășire!
Aviz și celor grăbiți peste măsură. Atâta vreme cât un autovehicul este în depășirea altuia, aveti bunul simț să-l așteptați până când termină de efectuat manevra. Asta fără a-l atenționa cu flash-uri. Firește, dacă nu există sancțiuni legale care să interzică această practică, nu sunt șanse de eradicare. Nu-i mai puțin adevărat că și cel care intră în depășire trebuie să înțeleagă faptul că a depăși înseamnă neapărat a circula cu viteză mai mare decât cel pe care-l depășești. Aviz și șoferului care este depășit: obligația sa este să NU mărească viteza de deplasare în timpul manevrei (cf. art.151 alin.(a)).